Antrenör Robert Tebby ile sohbet

Antrenör Robert Tebby ile sohbet

1) Spora ne zaman başladınız ve başlamaya nasıl karar verdiniz?

Paten kaymaya 3 yaşında başladım, çünkü hokey oynamak istiyordum. Doğuştan patenciydim ve bu yüzden hokeyde oldukça iyiydim. Babamın daha iyi patenci olmama karar vermesiyle buz pateni dersleri almaya başladım ve sonunda patenle kaymak benim bir tutkum haline geldi.

2) Bir sporcu olarak hedeflerinize ulaşmak için günde kaç saat antreman yapıyordunuz?

Özel bir sporcu olduğumdan dolayı, gittikçe artan buz zamanı ihtiyacım nedeniyle, hemen hemen günlük olarak diğer şehirlere seyahat ettim. Yaşadığım yere 2 saatlik uzaklıktaki bir yarıçap içinde yer alan pek çok buz pistinde, haftada yaklaşık olarak 15 – 20 saat kayıyordum.

3) Bir sporcu ve antrenör olarak başarılarınız nelerdir?

Buz patencisi olarak en iyi sıralamam Kanada 3.’lüğüydü. Antrenör olarak ise daha başarılıydım. Ulusal şampiyon olmuş çeşitli ülkelerden pek çok buz patencisini eğittim ve gelişimlerini sağladım. 20’nin üzerinde dünya şampiyonası ve 5 olimpik oyunda antrenör olarak yer aldım.

4) Buz patenini diğer sporlarla karşılaştırdığınızda ne söylersiniz? Diğer sporlardan farklı olarak buz pateninin özellikleri nelerdir?

Paten kaymak ve diğer sporlar arasındaki en büyük fark, buz pateninin bireysel bir spor içindeki atletizm ile yeteneği birleştirmesidir. Müzikalite (ahenk) ve buz pateninin bu birleşimi, çoğu sporun ihtiyacı olan cazibeye sahiptir.

5) Sporculara bazı tavsiyeleriniz olabilir mi?

Kendiniz ile her zaman yarış halinde olmanız buz pateninin ilginç bir yönüdür. Hedefiniz verilen herhangi bir günde yapabileceğinizi başarmaktır ve sahip olduğunuz eğitim sistemi vasıtasıyla yeteneğinizi geliştirmek ve ilerletmeye devam etmenizdir. Diğer insanların yeteneklerine odaklanan sporcular, sahip oldukları yetenekleri unuturlar ve neredeyse her zaman başarısız olurlar.

6) Başarının yolu sporcular için çok çok ama çok uzun, dolayısıyla sporculara motivasyon, hedef ve kendine güvenle ilişkili bazı tavsiyeleriniz olabilir mi?

Sürekli motive ve başarılı olabilmek için sporcuların uzun vadeli bir vizyonla ulaşılabilir kısa vadeli hedeflerinin olması gerekmektedir ve bu hedefler kesinlikle tesisler ve antrenör desteğiyle birleştirilmelidir.

7) Sporda sporcular için anne ve babaların katkıları hakkında ne söylersiniz? Onlara bazı tavsiyeleriniz olabilir mi?

Anne ve babaların desteği çok önemlidir ve bu destek, bir buz patencisinin destek sisteminin belkemiğidir. Ebeveynler aşırı ilgili olmadan sadece çocuklarını cesaretlendirici ve destekleyici olmalıdırlar.

8) Bildiğiniz gibi “Mariposa School of Skating” dünyadaki çok önemli bir okul ve siz de bu okulun bir antrenörüsünüz. Kısaca bu okulu tanıtabilir misiniz?

Artistik buz patencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için özellikle tasarlanan tesisimiz nedeniyle Mariposa’da biz şanslıyız. Buz patencilerinin ihtiyaçları her yönden tek bir yer içinde karşılanabilmekte ve bu da onların yaşamını daha basit hale getirmektedir. Burada patencilerin eğitim süreleri için kredi alabilmelerine izin veren bir okul sistemi vardır ve bundan dolayı rekabete dayalı bir sezon süresince en uygun eğitim süresi ve daha az ev ödevi sporcunun yararınadır. Modern ve sürekli güncellenen kara antremanları kişisel uzmanlarla birlikte yürütülür. Ekipman, kıyafetler, müzik, kareografi, dönüşler (spin), atlamalar (jump), adım dizisi veya mental (zihinsel) eğitim. Bunların hepsi Mariposa’da mevcut bulunmaktadır.