SPORUN FAYDALARI VE ARTİSTİK BUZ PATENİ SPORU

SPORUN FAYDALARI VE ARTİSTİK BUZ PATENİ SPORU

Bugün, üniversitede derslerime giren öğrencilerime baktığımda üzülüyorum. Çünkü çoğu yorum yapmaktan uzak, istiyorlar ki sınavlar test usulü olsun ve onlar doğruyu seçenekler arasından tespit etsinler. İstiyorlar ki çok düşünmesinler. Hâlbuki sınavda kalem oynatmak ve yeri geldiğinde akıl yürüterek yorum yapmak zorundalar. Yarın üniversiteden mühendis diploması alacaklar ve çeşitli belgelerin altına sorumlu mühendis olarak imza atacaklar. Çok da suçlayamıyorum onları, çünkü asıl suçlu onlar değil. Asıl suçlu bizleriz aslında. Onlara sunduğumuz sistem onları düşünmeyen, yorumlamayan bireyler haline dönüştürüyor. Ne acıdır ki bizler, Cumhuriyeti kurmuşuz ama o zamandan bugüne kadar bir milli eğitim politikası geliştirememişiz. Her gelen iktidar bir başka eğitim modeli denemiş ve bugünlere gelmişiz. Bugün TEOG’la ortaokul öğrencilerini, YGS ve LYS sınavlarıyla da lise öğrencilerini teste tabi tutarak, onları aldıkları puana göre bir üst eğitim kurumuna yerleştiriyoruz. Sonra da bu öğrenciler karşımıza düşünmeyen, düşünmek istemeyen ve hayatı test olmuş kişiler olarak geliyor. Bir de bu önemli sınavlarda, başarılı olabilmek için yoğun olarak çalışırken, spor yapamayan öğrencilerin üzerindeki baskıyı düşünün bir kere. Oysa dünya sağlık örgütü 5 – 17 yaş arasındaki çocuk ve gençler için her gün en az 1 saat orta derecede spor önermektedir. Bu bilimsel bir tespittir. Yapılacak spor, çocuk ve gençler üzerindeki fiziksel ve ruhsal gelişimi olumlu etkileyerek başarıyı arttıracaktır. Tablet, telefon ve televizyon bağımlılığını da azaltacaktır.

Hayat sadece ödev ve sınavlardan ibaret değildir. İnsanın kendisine de vakit ayırması, kafayı boşaltması ve sosyalleşmesi de gerekir. Günün olaylarının farkında olup, bütün bunlara dair bir fikri de olmalıdır insanın. Çevreye dair duygu ve düşünceleri de olmalıdır. İşte bu noktada sporun başarılı bir çocukluk, gençlik ve öğrencilik dönemine katkısı çok büyüktür.

Artistik buz pateninin kökleri çok eskilere dayanmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar, insanoğlunun eski çağlardan bu yana paten kaydığını göstermektedir. Bu spor dalı, belirlenmiş olan müziğin konusuna uygun kostümlerle uygulanan estetik ve zarif bir spor türüdür. Aynı zamanda sadece efor (güç) harcayarak yapılan bir spor değil, ayrıca sporcuya beyin jimnastiği yaptıran, kas kontrolü ve tam konsantrasyon gerektiren bir spor dalıdır. İçerisinde yer alan müzik ve dans özellikleri nedeniyle de bir eğlence ve sanatsal bir faaliyet olarak da değerlendirilebilmektedir.

Spor demek sadece futbol, basketbol ve voleybol demek değildir. Artistik buz pateninin de farkına varmak dileğiyle sağlıcakla kalın.

Hayat spor yapınca güzel.

 

Dr. Ahmet Öztopal
İTÜ Öğretim Üyesi
oztopal@itu.edu.tr